Te weinig ski-/snowboardleraren doen een vervolgopleiding

Ik heb geen precieze gegevens over het aantal deelnemers voor verschillende cursussen (Level 1, 2 en 3), maar er valt me wel iets op. Hoe komt het dat zoveel mensen ophouden met hun opleidingstraject na het behalen van hun Anwärter. Waarom kiezen er maar zo weinig sneeuwsportleraren voor een vervolgopleiding?

 

Laat ik even beginnen door te zeggen dat ik persoonlijk altijd graag verder en meer wil. Ik word er heel onrustig van als ik een jaar niks aan mijn skills (ongeacht welke) doe. Dit jaar voor mij staan er twee opleidingen op het programma. Vanuit mijn optiek zouden mensen dus altijd het volgende niveau ambiëren, maar een andere reden hebben om dit niet na te volgen. Tetje schreef eerder al een blog over een vervolgopleiding na het behalen van je Anwärter. Wat de reden ervan is dat maar weinig sneeuwsportleraren hiervoor kiezen, wil ik in deze blog beredeneren.

  1. Geld. Opleidingen zijn prijzig, maar denk er eens over na; een dikke week skivakantie met HP voor 1.250 euro is eigenlijk niet eens zoveel. Ik ga niet zeggen dat je het snel terugverdient, maar je hogere loon geeft wel een lekker gevoel.
  2. Tijd. Tijd limiteert ons in alles, maar met een beetje creatief plannen zou het eigenlijk wel in te plannen moeten zijn, niet? Wist je dat de mensen die echt druk zijn dit niet zo gauw tegen anderen zeggen?
  3. Laatste seizoen. Al ga je richting je laatste seizoen en je hebt het niet meer nodig, dan is eigenlijk de directe motivatie ook weg. De wil is er misschien nog wel, maar je ziet het niet meer gebeuren in je laatste seizoen.
  4. Niet nodig. Al heb je het niet nodig, want je verdient al genoeg of je ambieert niet meer dan je al hebt, kan dat natuurlijk. Mijns inziens, al zit je zo in de wedstrijd, vind je het allemaal wel best. Vergeet niet; stilstand is achteruitgang.
  5. Eigen kunnen. Tja, het kan natuurlijk dat je nog niet op een goed niveau bent, voor je gevoel. Training gedurende het seizoen kan helpen, maar vergeet niet dat examens aan het einde van de opleidingsweek zijn. In de tussentijd train je met een professional!

Maar Matthijs, is er dan geen weg om die problemen heen? Ja zeker!

Opleiding school-intern

Ik ben enorm fan van het systeem dat wij in Zwitserland ingevoerd hebben bij de SSBS. Bij ons volg je school-intern de opleiding voor je volgende level gedurende de reguliere wekelijkse trainingen. Je wordt zowel technisch, didactisch en methodisch hard geschoold. Aan het eind van het hoogseizoen volgt dan het examen. Tijd is daarmee geen factor meer. Geld kost de opleiding niet, dus dat probleem is ook opgelost. De overige problemen zijn ook niet meer zo relevant.

Probleem vs. motivatie.

Heel veel hangt af van de juiste motivatie. Heel veel leraren hebben wel de wil om verder te komen, maar willen niet vol investeren in zichzelf. Er is een gebrek aan motivatie. Als de wil er is en we zijn gemotiveerd, dan is er altijd wel een oplossing te vinden om toch naar het volgende niveau te komen of om goed voor te kunnen trainen.

Anyway… Waar een wil is, is een weg. Ontwikkel jezelf lekker verder, go for it!!

 

Ben jij nog aan het twijfelen of je de Anwärter opleiding wil gaan volgen? Eerder schreef ik ook al over ”wat kan ik eigenlijk na de opleiding?”. Tevens kun je in deze blog meer info vinden over hoe jij jezelf kan voorbereiden op jouw landesopleiding!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren