Vijftien jaar geleden was de ski-/snowboardhelm nog een zeldzaamheid op de piste. Kleine kinderen of volwassenen, iedereen skiede/boarde zonder. Maar sinds 2010 draagt bijna iedereen een helm. Ondanks dat ik altijd heb leren skiën zonder helm, zou ik nu geen afdaling meer zonder kunnen! Door de toename van gebruik is natuurlijk ook het aanbod veel groter geworden. Maar hoe weet je welke helm goed bij jou past?
Veiligheid
Ten eerste is het belangrijk dat de helm doet wat jij van hem verwacht. In principe heeft elke helm een CE-markering, anders mogen ze niet verkocht worden. Maar dit zijn nog maar minimale veiligheidseisen. Het kwaliteitskeurmerk binnen Europa voor een skihelm is EN 1077 norm (niet te verwarren met de minder strenge EN 1078 normering voor fietshelmen). Daarnaast zijn de ASTM of Snell RS-98 keurmerken ook goedgekeurde Amerikaanse kwaliteitskeurmerken.
Een nieuwe helm is natuurlijk het beste. Het dempingsmateriaal in de helm is nog nieuw en werkt daardoor nog optimaal. Door de jaren heen verliest de helm zijn dempende werking. Na 5 jaar is het raadzaam je helm, ook zonder grote ongelukken, te vervangen. En al helemaal bij scheuren/deuken in je helm is het verstandig je helm te vervangen! Mocht je eerder al een keer ernstig gevallen zijn, ook zonder zichtbare schade aan je helm, dan is het slim hem meteen te vervangen. Liever een deuk in je (nieuwe) helm dan in je schedel!
Soorten materiaal
Skihelmen bestaan uit drie verschillende soorten, bepaald door het materiaal.
- Een soft shell (mold-in) skihelm wordt gemaakt door een schuimlaag onder hoge druk tegen de buitenlaag gespoten. De helm is over het algemeen licht in gewicht en vangt goed schokken op tijdens een valpartij. Dit maakt de helm uitermate geschikt voor recreatieve skiërs.
- Een hardshell (ABS) skihelm wordt gemaakt van twee losse lagen. De schuimlaag is los aangebracht op de buitenhelm. De helm heeft dus een harde buitenste schaal waardoor het hoofd goed beschermd wordt tegen klappen en doorboringen van scherpe voorwerpen (rotsen/takken). De helm is relatief zwaar van gewicht en heeft minder isolatie. Deze skihelm is vooral geschikt voor het funpark en off-piste.
- Een hybride skihelm is een combinatie van de technieken van een soft shell en een hardshell helm. Dit maakt hybride helmen comfortabeler (lichter) terwijl ze nog steeds de harde bescherming tegen doorboringen bieden. De combinatie van technieken maakt de helm echter wel wat prijziger.
Daarnaast kun je ook nog kiezen voor twee verschillende beschermingssystemen. Bij skihelmen met het Multi-directional Impact Protection System (MIPS/SPIN) beweegt de helm enkele millimeters mee met de bewegingen die je hoofd maakt tijdens een botsing. Hierdoor wordt de klap beter opgevangen. Een andere variant is de Multi-Impact, deze helmen zijn geschikt om meerdere kleine stoten op te vangen. Het gaat dan echt om kleine stoten/vallen. Deze helmen zijn zeer geschikt voor freestyle- en freeride skiërs omdat je hierbij regelmatig kleine klappen op je helm hebt. Bij grotere vallen is het alsnog beter om een nieuwe helm te kopen!
Opties skihelm
Naast het materiaal zijn er nog meer keuzes die je kunt maken. Zo kun je er voor kiezen voor ventilatiegaten op een helm om het hoofd koel te houden. Bij sommige helmen is het ventilatiesysteem verstelbaar en kun je er zelf voor kiezen wanneer je de gaten open of dicht schuift.
Tegenwoordig zijn er ook veel skihelmen met een vizier. Hierdoor heb je je skihelm direct aan je helm vast. Geen gedoe meer met koude voorhoofden! Een vizier is ook handig voor de brildragers onder ons, al kun je alsnog wel last hebben van beslagen glazen. Het vizier sluit ook niet direct aan op je gezicht. Vooral vervelend als je per ongeluk toch een keertje sneeuw hapt.
Maat skihelm
Het belangrijkste van de skihelm is dat deze passend is. Aan een skihelm die af kan schuiven als jij valt heb je vrij weinig. De juiste maat is afhankelijk van je hoofdomtrek. Hieronder vind je een omrekentabel van hoofdomtrek naar de juiste maat. Maar de maat is niet alles, de pasvorm kan per helm ook erg verschillen. Daarnaast werken veel skimerken met de maten S, M en L. Echter kunnen deze maten alsnog per merk verschillen. Het is dus altijd belangrijk een skihelm vooraf te passen om zeker te zijn dat hij lekker zit. Comfort is natuurlijk ook prettig als je hem de hele dag draagt!
Daarnaast is het verstandig om je skibril mee te nemen als je een helm gaat passen. Ga bijvoorbeeld langs bij MK skiservice. Het is prettig als deze meteen aansluit aan je helm zodat je geen ruimte hebt tussen je bril en je helm. Vooral op koude dagen kan dit voor de bekende brainfreeze zorgen!
Om ervoor te zorgen dat de helm goed aansluit kun je twee testjes uitvoeren. Ten eerste kun je met losse kinband checken of je de helm dwars heen en weer kan bewegen op je hoofd. Als dit niet of nauwelijks kan sluit hij goed aan. Dan kun je proberen je hoofd voorover te buigen met een los kinbandje. Als de helm blijft zitten heb je de goede maat! Verder is het nog belangrijk om te letten op dat het kinbandje niet te klein is, dat hij in je huid snijdt maar ook niet te groot is dat hij over je kin schuift.
En last but not least, even kijken of je helm bij je ski-outfit past. Alhoewel een veilige, comfortabele helm is natuurlijk de perfecte reden om een bijpassende nieuwe outfit te scoren!