De meeste aankomende Nederlandse skileraren kiezen ervoor om het Oostenrijkse opleidingstraject te volgen. Zoals velen van jullie misschien al weten hebben ook veel andere landen een eigen skilerarenopleiding. Deze opleidingen hebben allemaal hun eigen kenmerken en trajecten waardoor er een ruime en passende keuze bestaat voor ieder aankomend skileraar. Ik, Ruben, heb een paar jaar geleden zelf gekozen om de (Engelstalige) Britse skileraren opleiding te volgen en ben momenteel bijna klaar met mijn 3e level (gelijkwaardig aan Landes 2) met als uiteindelijk doel het behalen van de hoogste kwalificatie binnen dit traject; het 4e level.
British Association of Snowsport Instructors
De Britse skilerarenopleiding heet BASI wat staat voor British Association of Snowsport Instructors. Het bestaat uit 4 levels, waarbij je begint met level 1 en waar level 4 het hoogst haalbare is. Dezelfde structuur is ook terugvinden in de opleidingen van andere Engelstalige landen zoals Canada, de VS en Nieuw-Zeeland etc.
Het Verenigd Koninkrijk beschikt zelf niet over hoge bergen met veel sneeuw. Het merendeel van de examens vindt dus plaats in verschillende Alpenlanden in Europa. Via de BASI website kun jezelf inplannen wanneer je welk examen wilt maken. Zo maak je bijvoorbeeld het ene examen in Zermatt en een ander examen weer op de Hintertux. Dé manier om veel gave skigebieden te ontdekken!
De levels
Hierbij een korte uitleg en vergelijking van de verschillende levels.
-
Level 1
Dit is een 5-daagse examen module en het entry level waarmee je les kunt geven in skihallen. Je leert bijvoorbeeld de principes van het skiles geven aan beginners en je zal moeten laten zien dat je lange en korte bochten kunt skiën. Ook zal je een “nep” les moeten geven.
-
Level 2
Dit level staat gelijk aan de Anwärter kwalificatie en is een 10-daagse examen module, je kunt hiermee beginners tot lichtgevorderden lesgeven op de piste in de bergen. Je leert ondermeer hoe je skiles kunt geven met verschillende lesmethodes en hoe je deze ook daadwerkelijk kunt toepassen in je lessen. Verder word je eigen techniek ook beoordeeld. Er wordt van je verwacht dat je kan carven, korte bochten en buckels kunt skiën op de blauwe piste.
-
Level 3 ISIA
Dit level staat gelijk aan de Landes 2 Kwalificatie, draagt het ISIA (International Ski Instructor Association) kenmerk en bestaat uit meerdere 5-daagse modules die je apart van elkaar kunt afleggen. Zoals mountain safety, race coaching, 2nd discipline, en eigen ski techniek op hoog niveau. Met dit level kun je lesgeven aan gevorderde skiërs op en naast de piste, binnen de grenzen van het skigebied. In de verschillende modules word ondermeer lawinekunde, skitouren, slalom en reuzenslalom behandelt. Ook word er verwacht dat je zelf de skitechniek van je medestudenten kunt verbeteren wanneer je ze les moet geven. Tevens zal je beoordeeld worden op je buckels, carven, korte bochten en offpiste skitechniek.
-
Level 4 ISTD
Het hoogste level dat gelijk staat aan de Staatliche is het meest uitdagende level en bevat wederom meerdere modules die je afzonderlijk kunt afleggen zoals de bekende Eurotest. Tijdens één onderdeel moet je een reuzenslalom tegen de tijd afleggen. Daarnaast is er het onderdeel ‘Euro Mountain Safety’, waarbij je moet laten zien dat je een groep kunt begeleiden buiten de grenzen van het skigebied. Ook moet je eigen skitechniek en lesgeven op hetzelfde niveau als dat van de examinatoren zijn. Wanneer je dit echter allemaal doorstaan hebt, kun je een eigen skischool openen en overal ter wereld lesgeven (zelfs in Frankrijk).
Een lang traject
De eerste 2 levels zijn haalbaar als je al een paar jaar ski-ervaring met wat training hebt. De laatste 2 levels zijn echter net zoals de Oostenrijkse Landes en Staatliche wel een stukje pittiger en zullen veel training en kennis verlangen. Om het hele traject af te leggen kan het daarom best wel wat jaren en investeringen kosten.
Accommodatie en medestudenten
De klassen bestaan gemiddeld uit acht studenten per klas. De meeste studenten die BASI doen zijn Engels maar er zijn ook veel internationale studenten van over de hele wereld. Tijdens de opleiding zorg je zelf voor je accommodatie. BASI maakt wel vaak deals met plaatselijke hotels waarmee je korting krijgt. Hierdoor zul je zien dat je met de meeste van je medestudenten in hetzelfde hotel of hostel terecht komt. Dit maakt de sfeer dan ook buiten de examens erg leuk en geeft je de kans om te netwerken met je toekomstige collega’s.
Wereldwijd erkend
Het mooie van deze opleiding is dat het wereldwijd erkend wordt en jezelf kan beslissen wanneer je welke module wilt doen. Per level ga je meer verdienen.
Ben je van plan om alleen in de vakanties wat bij te verdienen in bijvoorbeeld Duitsland, dan is het voldoende om een level 2 kwalificatie te hebben. Maar mocht je net zoals ik je carrière willen maken als skileraar en / of uiteindelijk willen werken in Frankrijk, dan kun je ervoor kiezen om het gehele traject af te leggen. Je kunt dan tegelijkertijd ervaring opdoen terwijl je onderweg de verschillende modules aflegt.
Waarom BASI?
Zelf ben ik bij BASI terecht gekomen via mijn Engelse vrienden. De reden waarom ik voor BASI gekozen heb is omdat de opleiding flexibel is en wereldwijd goed erkend wordt. Waardoor het mij de kans biedt om veel te reizen en ik zo tegelijkertijd de verschillende levels kan behalen.
Geschreven door Ruben Siekman.