Training in de skischool: wat kunnen we verwachten?

Vast wel eens gehoord dat er in een skischool met enige regelmaat getraind wordt. Het niveau van de leraren moet zo hoog mogelijk zijn, maar wat kan ik daarvan verwachten? Met training proberen we beter te worden. De training wordt gegeven door iemand uit het technisch kader, betaald door de school. Trainingen zouden moeten bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs, de samenhang tussen de leraren en een Return-Ratio verhoging (leraar komt volgend seizoen weer). In the end zou dit zijn uitwerking hebben op de omzet van de toko; terugkerende en/of nieuwe klanten. De cirkel is hiermee rond.

 

Meteen zit men in een tweestrijd. Aan de ene kant wil ik alles doen voor de klanten, om die beter te bedienen, de leercurve moet bij mijn school het steilste en succesvolste zijn; mijn onderwijs is het best aangepast aan de wensen en mogelijkheden van mijn verschillende klanten. Aan de andere kant wil ik mijn leraren verder helpen bij hun ontwikkeling en bij het hebben van een prachtig seizoen.

Elke skischool verschilt enorm in haar aanpak, waarbij er enorme ranges zijn. We gaan er een paar bekijken, waar denk jij dat het het best geregeld is?

Oostenrijk

Laten we eerst dicht bij huis blijven, Oostenrijk. Ik moet zeggen, hier ben ik over het algemeen zeer teleurgesteld wat de skischolen doen ter bevordering van hun skileraren. Er wordt training gegeven in bijvoorbeeld de examenonderdelen, persoonlijke skills of er wordt geoefend voor de skishow. Het komt regelmatig voor dat er geen training en/of programma wordt aangeboden. Ik zie hier geen focus op de verbetering van het onderwijs, het gaat voornamelijk om je volgende examen halen en goed skiën bij de show om nieuwe klanten te enthousiasmeren. Judging a book by its cover…

Zwitserland

Over het algemeen vrees ik dat Zwitserland niet heel veel beter is dan Oostenrijk wat betreft training. Toch heb ik het gevoel, en veel gehoord, dat het wel degelijk een stuk beter zou zijn. De oorzaak ligt voornamelijk aan het lagere aantal skischolen, het Zwitserse verband dat er behoorlijke standaarden op na houdt en een heel ander soort volk/clientèle. Ik weet het niet…

Al zetten we deze twee landen af tegen een Japanse en een Australische school, zou we ons hier eigenlijk vreselijk achter de oren moeten krabben.

Australië

Blogster Laura draait haar bochten tussen de shrimps on the barbie in Australië. Een learning and development coordinator is aangesteld om te monitoren dat de juiste trainingen door de juiste personen worden gevolgd. Trainingen ingedeeld op basis van wat dat niveau nodig heeft om verder te komen in de diploma’s, maar ook het lesgeven zelf. Er is separate park training op elk niveau en voor een goed woordje Japans kan je er ook in de (ski)schoolbanken zitten.

Japan

Blogster Tetje wedelt haar weg tussen de manga figuren in Japan. Ze heeft het helemaal getroffen met een skileraar die puur en alleen daar is om training te geven. Elke dag wordt training gegeven, aangepast aan de verschillende niveaus. Er zijn vaste tijden voor bepaalde levels met een vast programma, maar er is ook veel ruimte voor voor specifieke trainingen, zoals moguls, freestyle, telemark enzovoorts. Indoor sessies over theoretische onderwerpen zijn er ook, te denken aan lesopbouw, biomechanica, maar ook skituning en zelfs yoga!

Mijn persoonlijke ervaring

Misschien ben ik in Zwitserland een beetje verwend. Wij starten met 9 volle dagen opleiding in december (didactiek, techniek, diepgaande theorie), gevolgd door 4 tot 8 blokken training per weekend. De focus ligt bij de trainingen in het begin vooral op het didaktische element en verschuift gedurende het seizoen naar techniek en examentraining. Theorie sessies worden ingepland als refresher voor bijvoorbeeld natuurkunde (ja, echt!), biomechanica en lerend vermogen. In rustige weken bieden we vrijwillige trainingen aan, bijvoorbeeld persoonlijke techniek, offpiste, tourskiën, lawinekunde, racecarven, telemarken, moguls, formatieskiën en verder. In drukke weken worden de weekends ontzien.

En jij?

Mocht je nu denken dat alles verloren is in onze Alpen, wees niet getreurd. Er zijn veel scholen die hard hun best doen, de kunst is er eentje uit te vissen waar jij jezelf goed bij vindt passen. Als je het mij vraagt zou ik zeggen: informeer je bij je sollicitatie goed naar de trainingsmogelijkheden en denk eraan dat alleen persoonlijke training op examenvormen jou niet per direct een betere leraar maakt.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren