Het aanschaffen van nieuw materiaal, met vandaag de ski’s

Vandaag gaan we het hebben over het kopen van nieuwe ski’s. Als skileraar zijnde is het natuurlijk leuk om één paar ski’s te hebben om les te geven, en één paar ski’s op lol mee te trappen op vrije dagen! Lees zeker even verder als jij deze winter wilt shinen met materiaal dat écht bij jou en jouw stijl van skiën past!

 

Het is één van je belangrijkste investeringen! Een flinke uitgave en je wilt je zuur verdiende skilerarenloon goed besteden. Dus, waar begin je? Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten en maten, dat je door de rekken vol ski’s amper de pistes nog ziet. In deze blog maken we je wegwijs in de wereld van de ski. We bespreken de belangrijkste eigenschappen van een ski om rekening mee te houden bij de aanschaf en welke verschillende soorten ski’s er zijn. Zodat je met deze informatie -hopelijk- makkelijker een beslissing kunt maken of richting hebt in je zoektocht.

Gebruik

De eerste stap is het identificeren van het primaire gebruik van de ski’s. Wat wil je met de ski bereiken? Waarom wil je een nieuwe ski? Wat ga je er mee doen?
Op de piste of off-piste. Wil je misschien je korte bochten verbeteren of juist accelereren en aan je lange bochten werken. Of wil je van beide een beetje? Wil je een ski die je beter maakt of eentje die je afstraft? Wil je een beetje cruisen op tempo of treinrails trekken op corduroy?

Niveau

Daarna komt de zelfbeoordeling. Wat is jouw huidige niveau, je technische vaardigheden. Denk hierbij niet in het aantal jaren dat je al op ski’s staat, maar welke techniek(en) en sneeuwcondities jij goed beheerst. Hierbij is een reëel beeld van je fysieke mogelijkheden (je lichaamsbouw: lengte, gewicht en kracht) erg belangrijk.

Een ski die niet bij jouw niveau past is niet alleen onplezierig / vervelend / moeilijk om op te skiën, maar verhoogd ook het risico op blessures of zelfs ongelukken.

Als Anwärter/Landes 1 skileraar voel/waan je je waarschijnlijk al een behoorlijke expert, je zult vaak nog tot de categorie gevorderd behoren. Ook als expert is het verleidelijk om een superstijve ski uit de rekken te pakken, maar vraag je daarbij af of jij de kracht hebt om dit daadwerkelijk tot een succesvol einde te gaan brengen.

Testen is weten. Eerlijkheid duurt het langst.

Type ski’s

Er is geen ‘one size fits all’ bij ski’s. Elke ski heeft bepaalde specificaties/kenmerken, die zorgen voor specifieke eigenschappen. Een deel van de specificaties wordt bepaald door het type ski dat je kiest of vice verca. De ski’s ‘van dit jaar’ zijn meestal ski’s ‘van vorig jaar’ met een andere paintjob. Hieronder de verschillende soorten.

  • Piste
    Onder te verdelen in: slalom, race en all round/sport/comfort.
    – Slalom (SL modellen)
    Voor kortere bochten en relatief langzame snelheden. Redelijk makkelijk te draaien ski. Snel, wendbaar en dynamisch. Voor gevorderde tot expert skiër.
    Advieslengte is ongeveer schouderhoogte.

– Race (GS modellen)
Voor hoge snelheden met hoge stabiliteit in lange bochten. Korte bochten vergt veel kracht en inspanning. Voor gevorderden en de experts.
Advieslengte is ongeveer schouderhoogte tot je eigen lichaamslengte
– All Round/Sport/Comfort
Voor korte en lange bochten op zowel harde als zachtere piste. Makkelijk wendbaar en vergevingsgezind. Voor een breed publiek, zowel beginner tot intermediate skiër.
Advieslengte ergens tussen schouder en lichaamslengte.

  • All mountain
    Bredere ski (75 – 85 mm. onder de voet), wendbaar en een gemoedelijke labrador. De ‘Jack of all trades, but master of none’. Voor verschillende sneeuwsoorten: zowel op de piste en naast de piste.
    Iets korter dan lichaamslengte tot lichaamslengte.
  • Freeride
    Poederbakken worden ze ook wel genoemd, voor off-piste. Breed onder de voet (min. 85 mm.) voor meer drijfvermogen in poedersneeuw. Geen ski voor beginners. Rocker voor en/of achter maakt de effectieve lengte (deel van de ski dat contact met de sneeuw heeft) korter, daarom is advieslengte om en nabij lichaamslengte.
  • Freestyle
    Voor in het funpark. Bij de Twintip is de voor- en achterkant symmetrisch, wat switch (achteruit) skiën makkelijker maakt. Rocker voor en achter, is een lichte, stevige ski, maar niet te stijf en erg wendbaar.
    Advieslengte is ongeveer tussen schouder- en ooghoogte.

Specificaties van een ski

Er zijn vier hoofdkenmerken die van invloed zijn op het vermogen van de ski: de breedte, de radius, lengte en stijfheid van de ski. Als extra kenmerk bespreken we nog de begrippen rocker en camber.

Breedte (of sidecut)
Dit zijn 3 cijfers: breedte gemeten aan de voorkant, onder de voet (smalste punt) en de achterkant, in millimeter. Hoe groter het verschil (voor-midden-achter), hoe getailleerder en hoe korter de radius. Geeft indicatie van wendbaarheid van de ski en daarmee voor welke sneeuwconditie of type deze het meest geschikt is.
Hoe smaller hoe meer piste georiënteerd, hoe breder hoe meer richting off-piste.

Radius
De draaicirkel, de kleinste cirkelvormige bocht die de ski kan carven zeg maar. Dit getal, uitgedrukt in meter, wordt bepaald door de verhouding van de breedtes in de ski. Kleine radius is korte bocht (slalom: 11-13m), grote radius is lange bocht (race: 19 – 30m). Freeride ski’s starten bij 18m.

Combinatie van radius en stijfheid kan erg bepalend zijn. Een slappe ski met een hele korte radius kan harde carve bochten niet lang houden. Een knalharde ski met een hele lange radius heeft veel geduld, gewicht/druk en voornamelijk heel veel plek nodig, maar zal de snijdende actie niet snel verliezen. Probeer maar eens een downhill ski ;-).

Lengte
Korte ski is wendbaarder, lange ski is stabieler. Iedere ski heeft een aantal punten waar je op moet letten bij het uitkiezen van de lengte. Let erop, hoe meer rocker, hoe langer je de ski moet uitkiezen.

Stijfheid/Flex
Ofwel flexibiliteit van de ski. Een soepele, buigzame ski is vergevingsgezinder dan een stijve ski. Op hoge(re) snelheden wil je een stijve ski voor meer controle. Een stijve ski kost meer kracht én ervaring, maar heeft meer kantengrip en hogere acceleratie wanneer je uit de bocht komt (beide wederom: mits juist gebruikt).

De torsiestijfheid (stijfheid in de breedte) heeft ook invloed op de kantengrip. Ook hier geldt dat je bij een hoge of stijve torsie meer techniek nodig hebt om deze goed te kunnen benutten.

Rocker/Camber
Rocker en camber zijn tegenovergestelden. We spreken van rocker als de tip of de tail van de ski al vroegtijdig omhoog gaat. Zorgt voor meer, makkelijker draaivermogen doordat je ski minder contact heeft met de sneeuw. Ook helpt dit in de tiefschnee, ze blijven makkelijker boven op de sneeuw. Het traditionele camber, ofwel voorspanning, is de gespannen boog vorm. Al leg je de ski op de grond neer zal je zien dat deze niet vlak ligt. Fabrikanten doen dit om jouw druk beter te verdelen over de ski. Combinaties van rocker en camber zijn wijdverspreid, al is rocker langzaam op z’n retour.

Extra tips:

Vraag het gewoon even aan Menno
Ben je op zoek naar een winkel waar jij terecht kan voor het beste advies voor jouw nieuwe ski’s? Ook hiervoor ben jij aan het juiste adres bij MK Skiservice in Bilthoven. Met het advies van Menno Koelewijn kun jij deze winter volop gaan knallen!

De verzorging van jouw materialen
Wil jij jouw ski’s nou extra goed onderhouden, maak dat gebruik van de materialen van Vola. Zij bieden zowel kleine kits aan, als gehele sets om jouw ski’s en of snowboard optimaal te verzorgen!

 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren