De Oostenrijkse skipistes bieden alles wat de wintersporter nodig heeft. Ook voor de skischolen uit de Duitse deelstaat Beieren zijn de Oostenrijkse skipistes de perfecte locatie om skiles te geven. In grote aantallen reizen de Duitse skischolen samen met hun leerlingen af naar de Oostenrijkse pistes. In Tirol komen ze dan ineens voor een berg aan bureaucratische regels te staan.
De nabije ligging ten opzichte van München en de mooie pistes zijn een goede reden voor de Duitse skischolen om in Oostenrijk hun skilessen te geven. Dirk Groeger reist met zijn skischool Mountain-Spirit regelmatig naar Tirol. De relatie met zijn Oostenrijkse collega’s is helaas gespannen. Steeds vaker berichten skischolen uit Beieren dat het Tiroler Skilehrerverbandes dwars ligt.
Voorzorg of dwarsliggen?
Skilessen moeten ver van te voren worden aangemeld, legitimatiecontrole, meldplicht voor iedere individuele skileraar en certificaat controle zijn daarbij noodzakelijk. De voorzitter van het Tiroler Skilehrerverbandes, Christian Abenthung, ziet daarin geen probleem. Voor hem draait het om de veiligheid op de skipistes.
“Je moet je voorstellen dat er ook gasten met een skileraar naar Tirol komen die buiten de piste gaan skiën. Wanneer de skileraar niet zeer goed opgeleid is dan ontstaat er een onveilige situatie voor de gasten. Dat willen wij niet, dat willen de Duitse skischolen niet en dat willen vooral de gasten niet,” aldus Abenthung.
Skischolen laten zich bijstaan door een advocaat
Veel Duitse skileraren begrijpen de strenge regelgeving niet, ze hebben tenslotte een internationaal erkend diploma. Meerdere skischolen uit Beieren laten zich bijstaan door advocaat Mathias Zachmann.
Anders dan de skischolen die in Tirol gevestigd zijn hebben de Duitse skischolen niet de mogelijkheid hun lessen achteraf te melden. Voor Zachmann is dat discriminerend. “Volgens de regels moeten alle skileraren minimaal drie weken van te voren worden aangemeld. Dat bekritiseren we,” aldus Zachmann.
Zijn de eisen reëel?
Skischool eigenaar Dirk Groeger vraagt zich af hoe hij aan deze eis moet voldoen. “Ze willen in de herfst al weten welke skischolen er in de winter komen skiën. Ik weet in de herfst nog niet naar welk skigebied ik ga. Dat hangt af van de verkeerssituatie, van de boekingen en het aantal deelnemers. Wij kunnen ons hier dus niet aan houden. De regelgeving is er als bescherming tegen concurrentie. Echter nemen die skischolen uit Beieren hun leerlingen zelf mee en zijn daardoor geen concurrentie voor de lokale skischolen. De plaatselijke economie profiteert ook van onze komst,” aldus Groeger.
Op de pistes blijft de verhouding tussen Tirol en Beieren gespannen.
Bron: br.de