De loodzware opleiding tot Berg- en Schiführer

Van je hobby je beroep kunnen maken is voor vele slechts een droom. De Duitse zender Bayerischer Rundfunk volgde twee mannen en één vrouw die hun droom werkelijkheid willen maken. Ze volgen de zware en veelzijdige opleiding tot Oostenrijkse Berg- en Schiführer.

De opleiding tot Berg- en Schiführer wordt in Oostenrijk aangeboden door de overkoepelende organisatie Verband der Österreichischen Berg- und Schiführer in samenwerking met de Bundessportakademie Innsbruck (BSPA). Door de samenwerking met de BSPA wordt de opleiding door de staat erkend.

Toelatingseisen
Om deel te mogen nemen aan deze opleiding moet je minimaal 18 jaar oud zijn en een gezondheidsverklaring hebben die niet ouder dan 6 maanden is.

De toelatingstest bestaat uit twee delen (winter en zomer). In de winter vindt ieder jaar de drie dagen durende toelatingstest plaats op de onderdelen steigen en dalen op ski’s en ijsklimmen. Als het eerste deel positief is afgesloten kan in mei aan de toelatingstest op het gebied van sportklimmen worden gestart.

Na het bespreken van de toerendocumentatie kan er aan het, in totaal 56-dagen durende, eerste deel van de opleiding begonnen worden.

Staatliche Berg- und Skiführerausbildung
Binnen twee jaar moeten alle cursusdelen, die tussen de drie en tien dagen duren, positief afgesloten worden. Daarna kan er begonnen worden aan de 40-dagen durende Staatliche Berg- und Skiführerausbildung bij de BSPA Innsbruck.

Het examen bestaat onder andere uit een toer, met volledige uitrusting, waarin binnen twee uur 1.000 hoogtemeters moeten worden afgelegd, schoolse ski-vormen volgens de Oostenrijkse leermethode, een bevroren waterval voorklimmen (moeilijkheidsgraad ca. WI4-5) en het beklimmen van een sportklimroute tot moeilijkheidsgraad 6c.

Deel 2:

https://www.youtube.com/watch?v=Cpdu5gtUX5w

Ambieer jij het om Berg- und Schiführer te worden?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren