Wanneer mag je lesgeven op een skiroute?

Als je een pistekaart bekijkt zie je pistes en skiroutes. De pistes worden aangegeven met groen, blauwe, rode of zwarte lijntjes en de skiroutes vaak met een afwijkend patroon zoals bijvoorbeeld een stippellijntje met daar overheen een gekleurde ruit. Een skiroute zit vaak, wat betreft moeilijkheidsgraad, tussen een zwarte piste en off-piste in. Uiterst geschikt om met gasten de eerste beginselen van het off-piste of buckelskiën te oefenen. Maar mag je eigelijk wel op een skiroute lesgeven?

Een normale skipiste wordt dagelijks geprepareerd, gecontroleerd en beschermd tegen lawines. Links en rechts staan paaltjes die de grens tussen piste en off-piste aangeven. De piste is makkelijk te skiën en we hoeven niet bang te zijn dat we vergeten worden of dat er een lawine over de piste heen komt. Op een skiroute is dat anders.

Wat is een skiroute
Een skiroute is net als een normale piste gemarkeerd. Echter, er staan alleen paaltjes die de route aanduiden en er wordt niet aangegeven waar de skiroute ophoudt. Je moet dus zelf de grenzen van de skiroute inschatten, waarbij je tot 25 meter aan beide zijde van de markering kunt skiën. Ga je daar buiten dan ski je in het vrije terrein en heb je de skiroute verlaten.

De beheerder van het skigebied houdt, net als bij de normale pistes, de lawinesituatie rondom de skiroutes goed in de gaten. Is de skiroute niet veilig dan kan deze gesloten worden. Wat niet gecontroleerd wordt is of er aan het einde van de dag nog wintersporters op de skiroute zijn die daar om wat voor reden dan ook achter zijn gebleven. Obstakels (bijvoorbeeld bomen of rotsen) worden niet voorzien van stootkussens of afgezet met netten.

Soms geprepareerd
Er zijn skiroutes die wel geprepareerd worden. De reden dat deze pistes als skiroute worden aangeduid op de kaart heeft te maken met het afwijkende karakter van de piste. Dit kan zijn omdat er onder aan de piste geen skilift of bus te vinden is. Ook een geprepareerde skiroute wordt vaak niet gecontroleerd.

Over het algemeen worden skiroutes niet geprepareerd. Hierdoor weet je nooit hoe de skiroute er bij ligt. Dat soort skiroutes wordt na zware sneeuwval snel een buckelpiste.

Mag je lesgeven op een skiroute?
Een skiroute staat gelijk aan een piste. Is de skiroute gesloten dan mag je er niet komen en dus ook geen lesgeven. Is de route geopend dan mag je er gewoon op om les te geven. Je dient, net als bij een normale piste, zelf de inschatting te maken of jouw gasten goed genoeg skiën voor de skiroute. Komt één van jouw gasten op een skiroute ten val dan geldt dat als normaal risico. Ze moeten hier zelf een verzekering voor hebben afgesloten.

Dat gaat niet op indien je als leraar jouw gasten in een gevaarlijke situatie hebt gebracht. Dat wil zeggen dat ze technisch onvoldoende bekwaam zijn om de skiroute te skiën, terwijl jij ze toch hebt meegenomen. Bij een ongeval kan in zo’n geval de skischool en zelfs de leraar persoonlijk aansprakelijk gesteld worden.

Dit is hoe het in theorie werkt. De regelgeving op dit gebied kan per gebied waar je lesgeeft en per skischool verschillen. Vraag dus altijd bij de skischool waar je werkt na of je met jouw gasten van een skiroute gebruik mag maken. Zeker met gasten die kennis willen maken met het off-piste-skiën is het een mooie eerste stap. Houd er altijd rekening mee dat je binnen 25 meter van de markering blijft en blijf alert, want het is van te voren moeilijk in te schatten in welke conditie de skiroute verkeert.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren