Aan het einde van je lesdag neem je afscheid van je gasten en spreek je af waar je ze morgen weer ophaalt. Jouw werkdag zit erop, maar voor vele andere gaat de dag nog even door of moet deze zelfs nog beginnen.
Wanneer Peter naar zijn werk gaat is de drukte op de piste voorbij. De liften staan al stil en de laatste wintersporters glijden over de dalafdaling naar beneden. Hij stapt in zijn pistebully en begint aan het prepareren van de pistes om deze voor de volgende dag weer in top conditie te brengen. Veel pistebullychauffeurs leren het vak van hun voorgangers met vallen en opstaan.
Net zoals Peter zijn er dagelijks honderden mannen en vrouwen onderweg om te zorgen dat we het hele seizoen lang kunnen skiën en snowboarden. Zoals Christoph die ‘shaper’ is. Het is geen officieel beroep, maar sinds men begonnen is met het bouwen van funparken op een professioneel niveau is het in de winter een full-time baan. Voor snowboarders en skiërs voor wie de pistes niet voldoende uitdaging bieden bouwt Christoph schansen, heuvels en boxen.
Maar voor iemand het funpark kan betreden moet de juiste techniek op de piste worden toegepast. Daar zijn de skileraren voor. Een skileraar moet minimaal een basis diploma hebben gehaald om aan het werk te mogen voor een skischool. Daarna wordt het eigen niveau en het lesgeven verder geprofessionaliseerd tijdens verschillende vervolgopleidingen. Maar het belangrijkste is misschien wel dat een skileraar goed met mensen moet kunnen omgaan.
Wie op een ongelukkige manier met de sneeuw in aanraking komt leert de mensen van de pistedienst kennen. De opgeleide mensen van de redding krijgen extra opleidingen die afgestemd zijn op het skigebied waar ze werken. Naast dat ze in actie komen wanneer iemand ten val komt zorgen ze ook voor de piste markeringen en de controles aan het einde van de dag. Net als de sneeuwsportleraren werken ook de mensen van de pistedienst gedurende de openingstijden van de skiliften.
Achter de schermen is Eva aan het werk. Nadat ze drieënhalf jaar in opleidingen is geweest is ze nu lifttechnicus. Zodra er ergens een storing wordt gemeld gaat ze ter plekken om het probleem te verhelpen. Daarnaast houd ze overdag de liften nauwkeurig in de gaten.
Maar ook in het dal en de restaurants op de berg zijn er tal van mensen aan het werk die hun diensten aanbieden aan de toeristen. Bediening, koks en schoonmakers die soms voor onverwachtse problemen komen te staan. Op 2.000 meter hoogte moet je wanneer iets niet functioneert dat zelf zien op te lossen.
Iedere dag is anders. Het is hard werken in de skigebieden, maar aan plezier komen ze er niet te kort. Veel restaurants, hotels en skischolen hebben jaarlijks weer veel terugkerend personeel dat voor een paar maanden de bergen in trekt om daar hun geld te verdienen.