Als sneeuwsportleraar weet je dat leren skiën niet draait om het hebben van het nieuwste materiaal. Een goede lesdag begint onder andere met een goed ontbijt en warme handschoenen. Zonder ontbijt of met koude handen is er weinig aandacht voor de les en is het resultaat minimaal. En zo zijn er nog wel een paar dingen op te noemen waar veel beginnende wintersporters de fout in gaan. Dingen die voor beginners het verschil maken tussen een nieuwe passie of een levenslange afkeer. Informatie die je dus zo veel mogelijk wilt delen met je gasten.
Fout nr. 1: Onvoorbereid op komen dagen
Een goed ontbijt is voor iedereen belangrijk. Het maakt een wereld van verschil op de piste. Skiën en snowboarden zijn dynamische sporten. Een goed ontbijt geeft je gasten de energie die nodig is om warm te blijven voor een paar uur in de vrieskou.
Nadat ze zichzelf ‘s ochtends voorzien hebben van de nodige voedingsstoffen is het belangrijk dat er goed gelet wordt op de kleding. Het gaat dan niet om het hebben van de duurste merken die op de markt verkrijgbaar zijn, maar warme handschoenen en een water- en winddichte ski-jas en broek zijn van groot belang.
Breng je gasten ook bij dat ze niet hun skischoenen volstoppen. Thermo-broek, sneeuwvangers en skibroek horen boven en over je skischoenen en niet erin. Dit zorgt voor vervelende drukpunten op het onderbeen.
Fout nr. 2: Zo snel mogelijk de blauwe piste op willen
Iedereen wil goed zijn en het liefst zo snel mogelijk. Zo werkt moeder natuur. Als sneeuwsportleraar moeten we onze gasten hier voor beschermen. De basis is het belangrijkst en die leer je op de oefenweide. Het is beter om wat langer op de oefenweide te blijven en de basis voor de volle 100% onder de knie te krijgen dan net iets te vroeg de oefenweide verruilen voor de blauwe piste. Een te snelle overgang naar steiler terrein kan leiden tot slechte gewoontes die moeilijk af te leren zijn. Daarnaast is het voor beginners gevaarlijk en brengen ze met onhandige acties ook de overige piste gebruikers in gevaar.
Maak je gasten daarom zo snel mogelijk duidelijk dat ze voor een optimaal leerresultaat niet te snel de blauwe piste op moeten willen gaan. Let hier vooral op bij gasten die met vrienden en familie op vakantie zijn die al langer wintersporten.
Fout nr. 3: Achterover leunen als het spannend wordt
Skiën is een onnatuurlijke sport. Het materiaal is onhandig, het terrein intimideert en het weer is onvoorspelbaar. De techniek is misschien nog wel vreemder. Veel beginners hebben geen enkel probleem met een juiste skihouding op een vlakke ondergrond. Maar zodra het steiler wordt ontstaan de problemen.
Dat heeft te maken met de natuurlijke reactie om de zwaartekracht tegen te werken en de angst voor het naar beneden vallen. Deze reactie wordt vergroot wanneer skiërs en snowboarders in te steil terrein worden neergezet.
Je gasten op een zo vlak mogelijk piste neerzetten biedt de oplossing. Laat ze in een zo natuurlijk mogelijke houding staan en focussen op de omgeving die zich voor hun bevindt.
Fout nr. 4: Op het achterste been leunen
Dit is de snowboard variant van het achterover leunen bij het skiën, het werkt gewoon niet. Vergelijk het met een auto die op ijs en sneeuw rijd met achterwiel aandrijving. Als je gewicht en kracht ongelijk is verdeeld over je materiaal verlies je de mogelijkheid om te sturen en je board onder controle te houden.
Heb je gasten die hun achterste been als roer gebruiken probeer dit dan zo snel mogelijk te verhelpen en voorkom dat het automatisme wordt.
Fout nr. 5: Vertrouwen op het advies van vrienden en familie
Natuurlijk bedoelen we hier niet mee de juiste adviezen die gegeven worden. Maar te vaak zien we gasten die samen met vrienden en familie op vakantie zijn die worden beïnvloed door de groep. Met de beste bedoelingen worden ze na de eerste les meegenomen de dalafdaling op onder het mom: “Dat kun je wel.”
Met de beste bedoelingen natuurlijk, maar het is voor vele maar moeilijk voor te stellen dat voor iemand die niet of nauwelijks kan skiën of snowboarden een blauwe piste al een hele opgave kan zijn. Het gevolg is dat we de volgende dag te maken hebben met iemand die bang is geworden en zichzelf binnen de kortste keren een verkeerde beweging heeft eigen gemaakt.
Probeer na de les dus ook vrienden en familie te informeren over de mogelijkheden die je gast na zijn lessen heeft.
Fout nr. 6: Alleen maar het dal in kijken
Bij snowboarden gaat het niet alleen om je benen, armen en bovenlichaam. Waar je heen kijkt bepaald mede waar je board heen gaat. Belangrijk is dat we tijdens het snowboarden niet alleen naar beneden gaan.
Wanneer beginnende snowboarders beginnen met het maken van bochten zijn ze geneigd om alleen maar naar beneden te kijken omdat ze denken dat ze daar heen moeten. Hierdoor wordt het gewicht naar de dalkant verplaatst waardoor het board vlak wordt gesteld op het verkeerde moment. Het resultaat is dat de kant in de sneeuw vast komt te zitten.
Omdat je board je ogen volgt wil je dat je gasten van links naar rechts kijken en hun hoofd tijdens de bocht meebewegen. Soms is het je borst de naar het dal wijst soms je rug, maar je ogen kijken altijd daar heen waar je heen wilt gaan.
Fout nr. 7: Stoppen met de les
Je kunt zeggen wat je wilt over ski- en snowboardlessen, ja ze kunnen duur zijn, en ja, ze zijn niet altijd perfect op ieder individu afgestemd, maar over één ding kunnen we het eens zijn, het is de beste manier voor iedereen om het wintersporten goed te leren.
Er is zo veel te leren als het gaat om skiën en snowboarden. Er wordt te vaak gedacht dat het belangrijkste is van boven naar beneden te komen en van hut naar hut te kunnen skiën. Maar zodra beginnende wintersporters daar genoegen mee nemen beginnen ze zichzelf fouten aan te leren die we er later nog maar moeilijk uit krijgen. We kunnen het belang van ski- en snowboardlessen niet vaak genoeg benadrukken bij onze gasten.