In Oostenrijk en Duitsland was het de afgelopen maanden groot nieuws. Ook op sneeuwsportleraren.nl schreven we erover: In Oostenrijk ligt de nadruk niet meer op het carven, we brengen onze gasten vanaf nu de ‘Schönskilauf’ techniek bij. In Zwitserland zijn de skileraren sceptisch over deze vernieuwing.
Het carven is verleden tijd, sierlijk skiën is wat me onze gasten willen leren. Een beetje kort door de bocht en waarschijnlijk een titel die in de media wordt gebruikt om de interesse te wekken van belangstellende. Het carven is zeker geen verleden tijd, maar skiërs worden niet meer van begin af aan voorbereid op deze techniek. Dit zal het voor beginners veel makkelijker maken om snel te leren skiën. Het carven wordt alleen nog geleerd aan gevorderde skiërs. De Oostenrijkse skischolen zullen dit seizoen vol op deze vernieuwing inzetten.
Bij de nieuwe Oostenrijkse skistijl zijn de grote verticaalbewegingen verleden tijd en het bovenlichaam zal minder extreem gedraaid worden. Kort samengevat moeten gasten sneller en eleganter leren skiën. Er wordt onder andere meer gerutscht. Rudi Lapper, opleidingsleider van de Oostenrijkse Staatlichen skilerarenopleiding, legt uit: “De gasten willen een atletische skistijl, die er elegant uitziet, ze willen snel resultaat en een zo klein mogelijk kans op blessures.” Lapper heeft een groot aandeel gehad in de ontwikkeling van de nieuwe stijl.
Zwitserse skileraren
In Zwitserland wordt er terughoudend gereageerd op de veranderingen in Oostenrijk. Riet Campell, directeur van Swiss Snowsports, zegt: “Toen de sterk getailleerde ski’s geïntroduceerd werden hebben we de techniek aangepast. Met het materiaal was zowel rutschen als snijden mogelijk.”
Van begin af aan was duidelijk dat niet alle gasten het carven op het hoogste niveau zouden kunnen leren. “Tot vandaag vieren we de veelzijdigheid van het skiën met gerutschte bochten, carve bochten, freeride, freestijl en race. Aan de Oostenrijkse skistijl is niks nieuw. Het is simpelweg een marketingstunt. Het is alsof men de chocolade opnieuw verpakt,” aldus Campell.
Hij is benieuwd naar wat de Oostenrijkers nu anders gaan doen. Hij vind het positief dat de buren bij beginnende skiërs het rutschen het belangrijkste doel is.
In Oostenrijk wordt de nieuwe skistijl zeer serieus genomen. Veel skischolen hebben hun skileraren al omgeschoold en leraren die nu hun opleiding tot skileraar volgen worden onderwezen vanuit de nieuwe stijl. Hoeveel skischolen daadwerkelijk dit seizoen zich zullen concentreren op de nieuwe stijl is nog de vraag.
Bron: watson.ch