Whistler Blackcomb door de ogen van skileraar Niels

Inmiddels ben ik meer dan twee weken in Whistler Blackcomb waarvan ik de afgelopen zes dagen voor het eerste op de latten heb gestaan. In mijn vorige blog heb ik al geprobeerd uit te leggen hoe bizar dit skigebied is, nu ik voor het eerst heb geskied kan ik bevestigen dat dit een gebied is zoals ik nog nooit heb gezien.

Echter doet dit skigebied met 35 liften en iets meer dan 200 pistes al snel onder voor bijvoorbeeld het Franse Les Trois Vallées (135 liften en 335 pistes) of het Oostenrijkse Skiwelt (90 liften en 279 pistes). Waarom dan mijn claim dat dit een gebied is zoals ik dat nog nooit eerder heb gezien?

Terrein
Whistler Blackcomb bestaat logischerwijs uit twee bergen: Whistler en Blackcomb. Whistler rijst 2.182 meter boven de zeespiegel uit en Blackcomb 2.440 meter. Waar in Europa skigebieden altijd omschreven worden aan de hand van het aantal pistekilometers, worden in Amerika en Canada skigebieden omschreven aan de hand van de hoeveelheid te skiën terrein. Waarschijnlijk ligt de verklaring hier voor aan mijn volgende punt ‘sneeuwval’. In Whistler Blackcomb kan je spelen op 3.307 hectares aan terrein, ofwel meer dan 6.500 voetbalvelden. Dit getal is moeilijk te vergelijken met een skigebied in Europa omdat deze nou eenmaal niet zo meten. Echter heeft Les Trois Vallées 1.500 hectares aan pistes en minder off-piste mogelijkheden.

Sneeuwval
De afgelopen dagen heeft hier echt gedumpt; in vier dagen is er meer dan 200 cm sneeuw gevallen. Ook niet heel gek, gemiddeld krijgt Whistler Blackcomb per seizoen een sneeuwval van 11,87 meter. Whistler Blackcomb ligt in de Coast Mountains waar het klimaat gedreven wordt door de Pacifische Oceaan en de berachtige topologie. Dit resulteert gemiddeld in vijfenzeventig dagen per jaar sneeuwval. Dat is een stuk meer sneeuw dan in bijvoorbeeld Chamonix, in de Franse Alpen, waar vorig jaar 7,83 meter is gevallen en het komt in de buurt van Niseko, Japan, waar gemiddeld vijftien meter per jaar valt.

Poederskiën is hier dan ook veel populairder. Als het goed gesneeuwd heef, staat iedereen meer dan een uur te wachten op de eerste lift die omhoog gaat.

Peak2peak
De Peak2peak is het paradepaartje van Whistler Blackcomb. Deze 4,4 kilometer lange gondellift (zie foto) verbindt Whistler met Blackcomb in elf minuten. Dit icoon is opgenomen in het Guiness world book of records omdat de lift zonder pilaren drie kilometer een vallei over gaat en daarbij 436 meter boven de grond hangt.

Naar verwachting zal ik samen met mijn ongeveer 1.300 ski- en snowboardcollega’s vanaf 8 december les gaan geven. Tot die tijd geniet ik nog even verder van de prachtige omgeving hier.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren