Als sneeuwsportleraar weet je dat er niets zo vervelend is als het hebben van koude voeten tijdens het lesgeven. Na je voeten volgt al snel de rest van je lichaam. Je raakt de controle over je ski’s kwijt en je verliest het plezier van het skiën en lesgeven. Alleen met warme voeten kun genieten van je dag. Zo voorkom je koude voeten tijdens het skien.
1. Zorg dat je skischoenen goed naar je voeten staan
Voor warme voeten moeten de voeten ontspannen en zonder beknelling in de skischoenen zitten. Passen je skischoenen niet goed bij je voeten dan kun je zenuwen en bloedvaten afknellen. Vooral knellingen bij de hiel, enkel en wreef kunnen koude voeten tot gevolg hebben. Voel je dat je voeten knel zitten in je skischoenen, dan kan je de schoenen laten uitdeuken of uitslijpen voor een optimale pasvorm. Skischoenen met een speciaal daar voor ontwikkelde buitenschaal kun je laten verwarmen en vervormen.
2. Draag goede en schone sokken
Goede skisokken voeren vocht af en bieden ondersteuning tijdens het skiën. In het hoogseizoen ben je gemiddeld acht uur per dag onderweg op je skischoenen. Goede skisokken zijn dus essentieel.
De dikte van een sok is niet het belangrijkst bij het voorkomen van koude voeten. Belangrijk is dat de sok een goede compressie biedt die de bloedcirculatie van de onderbenen effectief ondersteunt. Het gevolg is een betere doorbloeding en dus warmere voeten. Onder andere de sokken van X-Socks zijn speciaal ontwikkeld om de bloedsomloop te ondersteunen.
Was je sokken direct na gebruik. Zweet bevat mineralen die achterblijven in de sokken. Het vermogen van de sokken om keer op keer vocht af te voeren wordt aanzienlijk verminderd indien je deze niet direct wast.
3. Voorkom zweetvoeten
Indien je last hebt van zweetvoeten zal je sneller koude voeten krijgen. Je kunt, voordat je de skisokken aantrekt, anti-transprant met aluminiumchloride of aluminium-zirkonium aanbrengen op je voeten. Dit blokkeert je zweetklieren en zorgt voor droge voeten. Droge voeten koelen veel minder snel af dan vochtige.
4. Voetverwarmers
Heb je echt vaak koude voeten, dan is het wellicht de moeite waard om voor verwarmde zooltjes te kiezen. Verwarmde zooltjes worden in de binnenschoen gelegd en vervangen de standaard zooltjes. De batterij, die voor de energie zorgt, wordt aan de achterkant van de skischoen bevestigd. Heb je zooltjes die op maat gemaakt zijn, dan kunnen daar de verwarmingselementen op worden aangebracht. Je hoeft dan alleen de verwarmingselementen aan te schaffen en geen nieuwe zooltjes.
Voor extra isolatie kun je een Boot Glove dragen. Dat is een dunne neopreen hoes die met klittenband rond de onderste schaal van je skischoenen zit. Deze isoleert en voorkomt dat de sneeuw zich tussen de schoen opbouwd.
Laat na het skien je skischoenen goed drogen door middel van een warmtebron die je in je schoenen kan plaatsen. In de meeste appartementen en hotels zijn verwarmde skischoen rekken in het skiruim aanwezig. Is dat niet het geval dan kun je bij een sportwinkel warmte elementen kopen die je aan kunt sluiten op het stopcontact en in je skischoenen kunt plaatsen. Haal bij voorkeur de binnenschoenen uit de schalen zodat er geen vocht tussen de binnenschoen en schaal blijft zitten.
5. Een goede voorbereiding is het halve werk
En in dit geval misschien wel meer dan dat!
- Start de dag met droge en warme schoenen.
- Aan de buitenkant van de skischoen, vlak boven je tenen, zit een klein rubbertje. Plak daar duct tape overheen om te voorkomen dat de fijne sneeuw in je schoen kan doordringen.
- Doe je skischoenen goed dicht tijdens het skiën. Hiermee voorkom je dat sneeuw door kan dringen.
- Zorg voor voldoende brandstof in je lichaam. Kleine snacks of lichte maaltijden tijdens het lesgeven stimuleren de doorbloeding van je lichaam en dus ook van je voeten en handen.
- Draag meerdere lagen kleding. Dit helpt je lichaam warm te houden en zo ook je ledematen.