10 tips voor het halen van je skilerarenopleiding

Het wintersportseizoen staat op het punt van start te gaan. Op dit moment zijn er in binnen- en buitenland talrijke skilerarenopleidingen gestart of staan ze op het punt te beginnen. Om de zenuwen een beetje in bedwang te houden hebben we 10 belangrijke aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

1. Die Deutsche Sprache
Volg je een Nederlandse skilerarenopleiding dan hoef je je geen zorgen te maken om de taal. Je opleiding bestaat uit Nederlandse thermen en wordt in het Nederland gegeven. Ga je lesgeven in Duitsland of Oostenrijk en volg je de opleiding tot skileraar in de Duitse taal dan zul je over een minimale beheersing van Duitse taal moeten beschikken. De kunst van het spreken is: doen!

Zet een film op die je al meerdere keren hebt gezien en kies voor Duitse audio, of kies voor een Duitstalige film met Nederlandse ondertiteling. En op muziekdiensten als Deezer en Spotify zijn tal van Duitstalige bands te beluisteren. Laat de Duitse taal tot je komen en probeer de zinnen na te spreken. Door thuis tegen je familie af en toe een paar zinnen in het Duits te spreken zul je er al snel achter komen dat het helemaal niet zo moeilijk is als je misschien denkt. Belangrijk is dat je het gewoon probeert en zoals het gezegde luid: al doende leert men.

2. Conditie
Je staat als skileraar in opleiding al snel 10 dagen achtereenvolgend op de ski’s. Je lichaam is deze inspanning niet gewend en dus doe je er verstand aan je lichaam hierop voor te bereiden. Dit kun je heel eenvoudig doen door één keer per week een bezoek te brengen aan één van de vele Nederlandse skibanen om lekker een uurtje te gaan skiën.

3. De pizzapunt
Misschien had je het niet verwacht maar het meest moeilijke praktijk onderdeel is de ploeg, beter bekend als de pizzapunt. De ploeg wordt zowel in de Nederlandse als de Oostenrijkse leermethode toegepast. Als ervaren skiër gebruik je deze bewegingsvorm nauwelijks meer en zul je hier tijdens je opleiding moeite mee kunnen krijgen. De oplossing is weer eenvoudig: ga tijdens je voorbereidingsuurtjes in de skihal af en toe is in ploeg de piste af. Je zult snel genoeg merken of je deze beginnersvorm nog beheerst of niet.

4. Kleding
Tijdens het skiën krijg je het snel warm. Maar tijdens je opleiding wordt er veel uitgelegd en voorgedaan door de opleiders terwijl jij als deelnemer stilstaat. Voorkom dat je het koud krijgt en kleed jezelf beter aan dan je normaal gewend bent. Begin met een laag thermokleding en bouw op naar minimaal drie lagen die goed op elkaar zijn afgestemd. Synthetisch op synthetisch en wol op wol.

5. Lesgeven
Tijdens de opleiding ligt de nadruk niet alleen op het skiën maar ook op hoe je het skiën overbrengt op je gasten. De Nederlandse leermethode besteed hier meer aandacht aan dan de Oostenrijkse. Vooral bij die laatste doe je er verstandig aan je hier op voor te bereiden. Dit kun je doen door een training te verzorgen bij je eigen sportvereniging of één van de vele boeken te lezen die geschreven zijn over les- en training geven.

6. Materiaal
Er wordt lichamelijk veel van je gevraagd om de opleiding tot skileraar te volbrengen. Je staat vele uren per dag in je skischoenen en op je ski’s waarop de techniek perfect moet worden uitgevoerd. Schoenen die niet lekker zitten en ski’s die hun beste tijd hebben gehad dragen dan niet bij aan een succesvolle afronding van je opleiding. Zorg dus voor materiaal dat up-to-date is en laat het materiaal indien nodig bekijken door een professional voor je aan de opleiding begint.

7. Eten
Een opleiding waarbij je tien dagen op de piste staat en tot laat in de avond aan het studeren bent is lichamelijk en mentaal inspannend. Zorg goed voor jezelf door je lichaam van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Neem een stevig ontbijt, sla de lunch vooral niet over en sluit de dag af met goed bord warm eten.

8. Theorie
Ondanks dat je je voorafgaand aan de opleiding nauwelijks kunt voorbereiden op de theorie die behandelt gaat worden kan het geen kwaad je er van bewust te zijn dat je een dik boek voorgeschoteld gaat krijgen. Onderdelen als bewegingsleer, het weer, kinderlessen en sneeuw- en lawinekennis worden behandelt en geëxamineerd. Schrik hier niet van en let goed op tijdens de praktijkonderdelen waarin alle theorie wordt behandelt.

9. Après-ski
Het is gezellig en onlosmakelijk verbonden met het skilerarenleven. Maar één biertje na een lichamelijk en mentaal inspannende dag doet meer met je dan dat ene biertje op de vrijdagavond in de kroeg. Je doet er verstandig aan de après-ski tijdens je opleiding over te slaan en deze te bewaren voor het moment dat je hoort dat je geslaagd bent voor het examen.

10. Geniet er van
De opleiding tot skileraar is geen straf. Een dikke week lang in de sneeuw met gelijkgestemde en misschien wel een heel seizoen in het buitenland in het vooruitzicht. Vergeet er dus vooral niet van te genieten en er een mooie tijd van te maken!

Volg jij dit seizoen een opleiding tot skileraar?

Foto: Snowsports Academy

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren