Skiles in de drukte van de krokusvakantie

Volgende week start de krokusvakantie. Door de sneeuwzekerheid en de aangename temperatuur de favoriete wintersportvakantie van vele Nederlanders. Dat betekend dat we zoals ieder jaar weer een topdrukte kunnen verwachten in de skigebieden en skischolen.

De drukte zorgt voor langere wachttijden bij de liften en meer verkeer op de pistes. Als skileraar wil je je gasten zo veel mogelijk bieden en niet 45 minuten van de 2 uur privéles in de wachtrij van de lift doorbrengen. Je wilt de drukke pistes vermijden en daar skiën waar de piste het minst onder de zon te leiden heeft.

Tijdsplanning
Wintersporters zijn kuddedieren en vrij makkelijk te voorspellen. Rond 9:30 uur worden de ski’s onder gebonden, tot 12:00 uur wordt er geskied en om 13:00 uur verlaten de meeste skiërs de restaurants weer om hun dag voort te zetten. Om een uur of 15:00 ruilen de eerste wintersporters de pistes in voor de après-ski. Als skileraar kun je hier goed op inspelen. Houd om 11:00 uur met je groep een korte pauze. Tot 13:00 uur ski je door en houd dan een lunchpauze. De meeste mensen zijn dan al weer de piste op en dus heb je geen probleem met het vinden van een tafel. Om 13:45 ga je de piste weer op en ski je achter de drukte aan.

Aan het eind van de dag kun je met je gasten voor de volgende dag zo vroeg mogelijk afspreken. Hoe eerder je op de piste bent hoe rustiger het is.

Liften
Je skiles begint rond 9:30 uur wanneer de meeste toeristen hun weg naar boven hebben gevonden. Wanneer je met je groep bij de lift aankomt staat het halve skidorp al in de rij te wachten. Hier kun je helaas weinig aan doen maar vaak zit er een bepaalde doorstroming in de rij en natuurlijk neem je de kant die het snelste doorstroomt. Zodra je de lift hebt genomen verplaats je je zo snel mogelijk richting de liften die ondanks de drukte het rustigst blijven. Vooral sleepliften doen het goed. Veel wintersporters vermijden deze liften waardoor ze vaak rustiger blijven. Ook liften op pistes die nergens heel leiden blijven vaak wat rustiger dan de verbindingsliften.

Niet alle skigebieden maken er gebruik van maar er zijn skigebieden die speciale toegangspoortjes hebben voor kinder- en privélesssen. Probeer je route zou uit te kiezen dat je zo veel mogelijk van deze toegangspoortjes kunt nemen tijdens je les.

Het weer
Hoe ‘slechter’ het weer hoe beter het is. Bij zware bewolking of sneeuwval doen de meeste wintersporters het rustig aan. Maak je gasten er op attent dat ze de volgende dag ondanks dat er weinig zon voorspeld is er toch verstandig aan doen om nog een dag skiles te nemen. Op zo’n dag zijn de wachttijden bij de liften een stuk korter en kun je juist die pistes skiën die je bij zonnig weer wilt vermijden.

Geduld
De krokusvakantie is in veel skigebieden nou eenmaal een zeer drukke periode. Ook je gasten weten dat ze op vakantie zijn gegaan in het hoogseizoen. Je maakt helaas minder meters op de ski’s dan de weken hiervoor. Leg je daar bij neer en biedt je gasten zo veel mogelijk kwaliteit.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren