Het belang van een skibril

We weten allemaal dat UV-straling schadelijk kan zijn voor onze huid, maar onze ogen zijn hier net zo kwetsbaar voor. Er zijn maar weinig kinderen die uit zichzelf hun skibril opzetten. Als we daar als skileraar niks aan doen dan hebben de ze aan het eind van de dag last van rode en pijnlijke ogen.

Draag altijd een bril
Let er tijdens de skiles vooral bij kinderen op dat ze hun ski- of zonnebril ophebben. Volwassenen kun je, wanneer ze geen skibril dragen, adviseren en informeren over de gevaren van UV-straling. De UV-straling kan door de hoogte en de sneeuw 10 keer zo sterk zijn als die in Nederland. Ook tijdens een bewolkte dag dringt 50 procent van de UV-straling door het wolkendek heen. Het niet dragen van een ski- of zonnebril tijdens een dag skiën kan op latere leeftijd staar of maculadegeneratie (een oogaandoening waarbij gezichtsscherpte afneemt) veroorzaken.

Een goede skibril
Het overgrote deel van je gasten zal niet langer dan een week op wintersport zijn. Jij als skileraar daarentegen bent misschien wel 4 maanden in de bergen. Let er dus zelf ook op dat je een goede ski- en zonnebril draagt tijdens het skiën. Voorkom dat je uiteindelijk niet meer kunt lezen, geen televisie meer kunt kijken en moeilijk gezichten kunt herkennen door tijdens het skiën altijd een skibril te dragen. Hier kun je op letten wanneer je een nieuwe bril wilt aanschaffen:

  • De bril moet 100% UV-bescherming bieden. Of dit zo is wordt meestal aangegeven met een sticker waarop staat 100% UV of UV 400.
  • De glazen moeten gemaakt zijn van onbreekbaar polycarbonaat.
  • De bril moet goed aansluiten op het gezicht zodat er geen direct zonlicht je ogen kan bereiken.
  • De bril moet voorzien zijn van een Europese CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurenintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding. Voor wintersporters wordt een beschermingsfactor 3 aanbevolen. Bij extreem fel licht, zoals bijvoorbeeld op een gletsjer, geldt factor 4.
  • De kleur van het glas heeft geen effect op de UV-bescherming. De kleur bepaald alleen de doorlating van het zichtbare licht. Gele lenzen nemen bijna geen zonlicht op en zijn geschikt voor zwaar bewolkte dagen en mist. Oranje en rode lenzen nemen 20 tot 56 procent van het zonlicht op en zijn geschikt voor bewolkte dagen. Roze en amberkleurige lenzen nemen 57 tot 81 procent van het zonlicht op en zijn geschikt voor licht bewolkte dagen. Bruine en zeer donkere lenzen en lenzen met spiegeleffect nemen 92 tot 97 procent van het zonlicht op en zijn geschikt voor onbewolkte dagen.
  • Een gepolariseerde lens neemt hinderlijke schitteringen in de sneeuw weg.
  • Glazen die behandelt zijn tegen snel beslaan voorkomen dat de bril snel beslaat.
  • Een goede sneeuwbril heeft een dubbele lens die voorkomt dat er condensvorming ontstaat in de bril.

Oogfonds
Jaarlijks komen er 5.000 tot 10.000 nieuwe gevallen van staar en maculadegeneratie bij. In 7 van de 10 gevallen had dit eenvoudig voorkomen kunnen worden door de ogen goed te beschermen. Het oogfonds is een campagne gestart waarbij ze de noodzaak van het dragen van een ski- of zonnebril tijdens de wintersport benadrukken.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren