Ben jij wel goed verzekerd als skileraar?

De meeste Nederlanders zijn goed verzekerd. Maar wanneer je als skileraar gaat werken in het buitenland dan veranderen er een aantal zaken. Stephanie (27) dacht goed verzekerd te zijn maar niets bleek minder waar. Je leest haar verhaal hier.

Skilerares in Kirchberg
Sinds 2009 werk ik elke winter als skilerares in het Oostenrijkse Kirchberg. De laatste krokusvakantie week van 2011 was niet mijn week. Door de carnavalsvakantie was het heel erg druk, het weer was zonnig, de pistes waren in goede conditie en eigenlijk was het een perfecte week. Tot donderdag was ik die week met een groep kinderen onderweg. Vrijdag en zaterdag zou ik privéles geven aan 2 van die kinderen uit Canada. Ik verheugde me erop want die kinderen konden redelijk goed skiën.

Het ongeluk
‘s Ochtends hadden we veel oefeningen gedaan zodat we ‘s middags de zwarte piste zouden kunnen skiën. De kinderen waren gemotiveerd en hadden er zin in. Na de lunch gingen we gelijk met de lift naar boven op weg naar de zwarte piste. Om daar te kunnen komen moesten we eerst over de blauwe piste. Ongeveer 2 minuten nadat we uit de lift waren gestapt werd ik van achter aangeskied.

Toen ik na een tijdje weer bij kennis kwam was ik verward, duizelig en had enorm hoofdpijn. Ik kon eigenlijk alleen maar blijven liggen en huilen. Na een paar minuten dacht ik; oké opstaan en gewoon diep inademen. De man die mij had aangeskied hielp mij opstaan en de kinderen keken vol verbazing toe. Hij was zelf ook flink geschrokken en ik vroeg hem wat er gebeurt was. In een weerwar van Russisch en Engels vertelde hij dat hij niet meer kon remmen. Nog steeds helemaal in de war vroeg ik zijn telefoonnummer en naam. Na een paar minuten voelde ik me weer iets beter maar mocht er nog iets zijn dan kon ik hem bellen in verband met de verzekering.

Piste-reddingsdienst
Ieder ging weer zijn eigen weg en samen met mijn kinderen skiede ik verder. Maar 50 meter verderop zakte ik weer door mijn benen. De kinderen waren geschrokken en onzeker. Terwijl ik aan de zijkant van de piste lag heb ik de kinderen gezegd bij mij te wachten tot er een andere leraar aan zou komen. Na een paar minuten kwamen er 2 leraren die direct naar ons toe kwamen. De leraren besloten gelijk de piste-reddingdienst te alarmeren.

Nadat de kinderen waren meegegeven met een andere skigroep ben ik meegenomen met de sneeuwscooter. Tijdens de rit werd mij constant gevraagd hoe ik me voelde. Toen ik na een paar minuten last kreeg van tintelingen in mijn nek en hoofd heeft de arts de helikopter opgeroepen. Met de helikopter ben ik naar het ziekenhuis in St. Johan gebracht. Daar bleek dat ik een zware hersenschudding en een verschoven nekwervel had overgehouden aan het ongeluk. 5 dagen lang ben ik geobserveerd in het ziekenhuis.

De rekening
De eerste dag van mijn verblijf in het ziekenhuis werd ik gebeld door de helicopter maatschappij. Ze vroegen mij hoe ik wilde betalen en wanneer. Ik ging er vanuit dat het allemaal wel goed zou komen en richte me op mijn herstel.

Het werd allemaal wat ingewikkelder toen de politie de man die mij had aangeskied niet meer kon achterhalen. Ik moest aangifte doen en kreeg een advocaat die mij zou bijstaan. Na een paar maanden werd de man bij het gerecht van Innsbruck als onbekende verklaard wat betekende dat ik de rekening zelf moest betalen. De skischool waar ik op het moment van het ongeval werkzaam voor was gaf aan niet voor de koste op te draaien omdat het zou gaan om een misdrijf. De tegenpartij moest voor de koste opdraaien die ik had gemaakt en de skischool dekte alleen de schade van de tegenpartij. De verzekering van de skischool dekte niet mijn medische koste inclusief de vlucht met de helikopter.

Gelukkig was mijn reisverzekering zeer behulpzaam en een kopie van de aangifte was voldoende om alles af te handelen. De helicopter maatschappij gaf aan het vreemd te vinden maar de rekening van totaal €4000,00 werd volledig vergoed.

2 jaar later
Na 2 jaar kreeg ik van mijn reisverzekering een brief waarin stond dat het om een misverstand zou gaan. Op het moment van het ongeval was ik in het buitenland aan het werk en zodra je in het buitenland werkt vervalt in sommige gevallen je Nederlandse basiszorg- en reisverzekering. Omdat het ongeluk zich niet langer dan 5 jaar geleden had voorgedaan kon de verzekeringsmaatschappij het vergoeden van de rekening terug draaien. Uiteindelijk heb ik alles zelf moeten bekostigen.

Ben jij wel goed verzekerd?
Informeer voordat je les gaat geven bij een buitenlandse skischool hoe je tijdens je werk verzekerd bent. Neem contact op met je Nederlandse verzekeringsmaatschappij om na te vragen of je in het buitenland nog wel recht hebt op je Nederlandse verzekeringen. Wil je goed verzekerd skiles geven in het buitenland kijk dan voor meer informatie  op de pagina ‘verzekering voor skileraren‘.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren