Ik ga skiles geven en neem mee…

Nog een paar weken en dan start het wintersportseizoen 2014/2015. Het is dus de hoogste tijd om te gaan nadenken wat je als skileraar allemaal mee neemt wanneer je skiles gaat geven in het buitenland. We hebben alvast wat belangrijke dingen voor je op een rijtje gezet.

Reis
Of je nou met de auto, trein of het vliegtuig reist zorg dat je een ID-bewijs bij je hebt. Let er op dat je ID-bewijs minimaal geldig is tot dat je weer terug bent in Nederland. Zo voorkom je dat je in het buitenland zonder geldig ID-bewijs komt te zitten.

Het kan voorkomen dat je bij de aanschaf van een vignet bij bijvoorbeeld de Zwitserse grens alleen met creditcard kunt betalen. Het is dus aan te raden om tijdens je reis en kleine hoeveelheid contant geld, een pinpas en creditcard bij je te hebben.

Auto
Kom je met de auto met pech langs de weg te staan dan wil je zo snel mogelijk hulp in kunnen schakelen. Zet voordat je thuis vertrekt het nummer van je verzekeringsmaatschappij in je telefoon zodat je direct hulp kunt inschakelen wanneer dit nodig is.

Buiten het feit dat het verplicht is om winterbanden onder je auto te hebben wanneer je in de winter in het buitenland onder weg bent is het natuurlijk ook veel veiliger. Zorg voor passende sneeuwkettingen en oefen het omdoen hiervan al thuis voordat je vertrekt. Sneeuwkettingen omdoen op de vluchtstrook bij -5°C terwijl het sneeuwt is een stuk moeilijker dan het lijkt. Als het sneeuwt heeft dit direct invloed op het zicht. De voorruit van je auto zal snel vies worden en dus wil je onderweg zijn met een volle ruitenwisservloeistoftank.

Voor slechts een paar euro’s extra biedt de ANWB de mogelijkheid om in Nederland alvast een vignet aan te schaffen voor bijvoorbeeld de Oostenrijkse en Zwitserse autowegen. In veel landen is het bijdragen van bepaalde veiligheidsmaterialen verplicht gesteld. Voor een overzicht hiervan lees je ons eerdere artikel over het reizen met de auto, bus en trein.

Kleding
De doorgewinterde skileraar hoef je niet te vertellen hoe koud het kan zijn in de wintermaanden. Zeker wanneer het mooi helder is kan het ijzig koud zijn. Als skileraar ski je jezelf niet warm tijdens de les en dus is het verstandig om je goed voor te bereiden op de kou. Zorg voor een goed lagensysteem. Een onderlaag (first-layer) in de vorm van thermokleding legt de basis. Deze laag die je direct op je huid draagt wil je vaak wassen dus zorg voor minimaal 2 à 3 sets. Op je thermoshirt draag je een tweede laag (mid-layer). Deze tweede laag bestaat uit een vest of skipulli. Het aller belangrijkste bij het uitkiezen van je kleding is dat de verschillende lagen op elkaar aansluiten. Kies je voor een katoenen first-layer dan kies je tevens een katoenen mid-layer. Over je thermobroek en mid-layer draag je het skipak van de skischool of je eigen broek en jas. Om er zeker van te zijn dat je het niet koud krijgt kun je tussen je mid-layer en je skijack nog een donsvest dragen.

HestraVoorkom koude handen en kies voor wanten. Handschoenen geven je meer bewegingsvrijheid maar bieden lang niet zo veel warmte als wanten. Tegenwoordig zijn er ook wanten verkrijgbaar waarbij alleen de middelvinger vrij is. Dit zorg voor iets meer bewegingsvrijheid.

Het hebben van koude voeten is geen pretje. Zorg in eerste instantie voor een goed passende skischoen maar net zo belangrijk een op maat gekozen of gemaakte binnenzool en goede sokken. De combinatie van skischoenen, zooltje en skisokken moet zorgen voor een goede doorbloeding in je voeten. Wanneer de doorbloeding goed is zul je niet snel last krijgen van koude voeten. Het niet dragen van een muts kan er voor zorgen dat je het snel koud krijgt. De grootste hoeveelheid warmte verlies je via je hoofd. Neem dus een goede muts mee.

Ga voor kleding en schoenen naar een gespecialiseerde wintersport winkel en geef liever iets meer uit voor een warm wintersportseizoen. “Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.”

Natuurlijk loop je niet 4 maanden lang in je skikleding. Neem voldoende casual kleding mee maar houd rekening met de kou en de sneeuw. Waterdichte schoenen is geen overbodige luxe en je kortebroek en teenslipper kun je thuis laten.

Materiaal
Ski’s, skischoenen, helm, skibril, zonnebril en skistokken. Veel om over na te denken maar je hebt het straks dagelijks nodig. Het kiezen van deze materialen kun je het beste doen door ze te testen. In Nederland is dat vaak lastig en zul je het moeten doen met de warme winkel wanneer je direct vanuit je gympen in de gloednieuwe skischoenen stapt. Na een paar minuten skien bij een temperatuur ver onder het vriespunt verandert er veel. De schoen wordt harder, je voeten reageren anders op de koud en met een aantal dagen is de binnenschoen van je skischoenen dunner geworden door de kracht die jij er op hebt uitgeoefend. Een goede verkoper kan dit voor je inschatten maar wil je het zeker voor het onzekere nemen dan is er niets beters dan je skischoenen uit te testen. Een goede winkel zal zelfs je skischoenen na 1 of 2 dagen terugnemen wanneer deze echt niet bij je voeten passen. Het laatste wat je wilt doen is een paar “mooie” skischoenen uitzoeken. Laat je adviseren en kies een schoen die bij jou past om de pasvorm en zijn eigenschappen.

Bij ski’s kun je niet heel veel fout doen. Maar ook dan is het weer raadzaam om, wanneer je de mogelijkheid hebt, te testen. Iedere ski reageert waar anders en de ene ski past bete bij jou skistijl dan de andere. Ook bij skistokken hoef je niet bang te zijn dat je de verkeerde koop. Belangrijk is de juiste lengte. Als vuistregel kun je aanhouden dat wannee je de skistok omdraait en aan de onderkant vasthoud terwijl je vuist op het bordje rust je arm in een hoek van 90° moet staan. Er zijn skistokken van €29,95 en €134,95. Het verschil zit hoofdzakelijk in de gebruikte materialen die zorgen voor het gewicht en stijfheid. Maar met een goedkope skistok kun je net zo goed skiën als een dure.

Let er bij de aanschaf van een helm op dat deze goed aansluit op je hoofd en niet te hoog of te laag op je voorhoofd aansluit. Neem je skibril mee of schaf tegelijkertijd een nieuwe aan zodat de skibril en skihelm goed op elkaar aansluiten. Kies ook hier niet voor de mooiste maar voor die helm die het beste bij jouw hoofd past. Omdat je als skileraar ongeacht het weertype dagelijks op de pistes staat is het verstandig om een skibril mee te nemen die geschikt is voor meerdere weertype of een bril waarbij je eenvoudig de lenzen kunt wisselen. Hoe donkerder de lens hoe minder ligt door latend deze is. Is het mooi weer en ski je liever zonder skibril zorg dan voor een goede zonnebril die geschikt voor de lichtsterkte op de skipistes. Een zonnebril die goed aansluit op je gezicht voorkomt dat bij hogere snelheden de wind in je ogen slaat en je ogen gaan tranen.

Skileraren kamerOnderkomen
Normaal gesproken tref je in je onderkomen de nodige spullen aan. Informeer bij de skischool of je zelf nog iets mee moet nemen. Denk hierbij aan beddengoed, handdoeken en als je geen keuken hebt bijvoorbeeld een waterkoker en tosti-ijzer.

Wil je aan het eind van een harde dag werken even lekker voor de televisie hangen dan kan dit alleen als er een televisie in je kamer aanwezig is. Dit is niet vanzelfsprekend. Neem een laptop mee en wat films zodat je even lekker kunt ontspannen. Daarnaast kan je laptop dienen als opslagmedium voor al je gemaakte foto’s en video’s.

Overig
Ga je voor de eerste keer skiles geven dan wordt er een skilerarenbewijs voor je aangevraagd vanuit de skischool. Hiervoor moet je een pasfoto afgeven. Makkelijk dus om deze van thuis mee te nemen. Zeker als je voor de eerste keer gaat dan is iedere dag weer een nieuwe beleving, één die je vast wilt leggen op foto’s of video. Heb je een foto- of videocamera bij je of een telefoon met een klein intern geheugen zorg er dan voor dat je al je gemaakte foto’s ergens op kan slaan.

Smeer je ook bij minder mooi weer goed in. De zonnestralen zijn door de hoogte en de sneeuw veel sterker dan we in Nederland gewend zijn. De huisarts zal je aanraden minimaal factor 30 te smeren. Neem voor de zekerheid ook wat basismedicijnen mee zoals bijvoorbeeld paracetamol en iets tegen het hoesten.

Als skileraar sta je overdag in contact met de skischool via de mobiele telefoon. Ook wanneer je op de piste de arts wilt inschakelen doe je dit met je mobiele telefoon. Door een plaatselijke simkaart aan te schaffen voorkom je een enorme telefoonrekening. Om tegelijkertijd op je Nederlandse nummer en je buitenlandse nummer bereikbaar te zijn wil je misschien gebruik maken van twee telefoons. Voor een paar tientjes koop je in Nederland een prepaid telefoon die je voor je buitenlandse simkaart kunt gebruiken.

Iets vergeten?
Geen zorgen, ook in het buitenland hebben ze winkels. Maar het is makkelijk om goed voorbereid op reis te gaan.

We hebben alle hierboven genoemde spullen op een rijtje gezet zodat je alvast kunt beginnen met inpakken. Download hier de skileraren paklijst.

Zijn we nog wat vergeten? Laat het ons weten zodat we de paklijst kunnen aanvullen.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren